Leer alles over je verstandskiezen
Geplaatst op
Verstandskiezen, je hebt er vast wel eens over gehoord. Misschien zijn ze al doorgekomen, of wacht je nog in spanning af wat ze met je gebit gaan doen. Verstandskiezen roepen vaak vragen op en niet zonder reden. In deze blog ontdek je wat verstandskiezen precies zijn, waarom ze soms voor problemen zorgen en wat je kunt doen als ze opspelen.
Wat zijn verstandskiezen eigenlijk?
Verstandskiezen zijn de achterste kiezen in je mond, die meestal pas tussen je 17e en 25e levensjaar doorbreken. Dit is ook de periode waarin je vaak wat ‘wijzer’ wordt, vandaar de naam. Vroeger hadden mensen deze kiezen hard nodig om ruw voedsel, zoals noten en rauw vlees, te kauwen. Tegenwoordig hebben we ze minder nodig, omdat ons eetpatroon en onze kaakstructuur zijn veranderd. Het probleem? Bij veel mensen is er simpelweg te weinig ruimte in de kaak voor verstandskiezen. Dit kan leiden tot allerlei ongemakken, zoals pijn, zwelling of zelfs infecties.
Moet je verstandskiezen laten trekken?
Niet iedereen hoeft zijn verstandskiezen te laten verwijderen. Als je voldoende ruimte hebt in je kaak en de kiezen netjes doorkomen zonder klachten te veroorzaken, kun je ze gewoon laten zitten. Maar als je last krijgt van pijn, ontstekingen of een scheefgroeiend gebit, is het verstandig om actie te ondernemen. Een tandarts in Utrecht, zoals die van AVT Kliniek kan je helpen bij het bepalen of jouw verstandskiezen verwijderd moeten worden. Hij of zij maakt vaak eerst een röntgenfoto om de positie van de kiezen te bekijken. Op basis daarvan krijg je een advies dat bij jouw situatie past.
Wat kun je verwachten van het trekken?
Het laten verwijderen van verstandskiezen klinkt misschien spannend, maar het is een veelvoorkomende ingreep. Meestal voert de tandarts of kaakchirurg de behandeling uit onder plaatselijke verdoving. Je voelt dan wel wat druk, maar geen pijn. Na de ingreep kun je wat zwelling en napijn ervaren, maar met een beetje rust, ijs en pijnstillers ben je vaak snel weer op de been. Het is belangrijk om de nazorginstructies goed op te volgen, zodat je wond goed geneest en complicaties worden voorkomen.
Hoe houd je je gebit gezond?
Of je nu wel of geen verstandskiezen hebt, een goede mondverzorging blijft essentieel. Poets twee keer per dag je tanden, gebruik tandzijde of een rager en ga regelmatig naar de tandarts voor controle. Heb je vragen over je verstandskiezen of andere tandheelkundige zorgen? Wacht dan niet te lang en plan een afspraak bij je tandarts. Zo blijf je klachten voor en houd je je glimlach stralend!
Met een beetje zorg en aandacht voorkom je dat verstandskiezen je letterlijk en figuurlijk hoofdpijn bezorgen. Jij bent de baas over je gebit, zorg ervoor dat het gezond en sterk blijft, met of zonder die wijsheid achterin je mond!